EPIDEMIOLOGINJA OBJASNILA DJELOVANJE NAJPOZNATIJIH CJEPIVA: / 'Sva su učinkovita protiv soja koji je najopasniji i najzarazniji'

Image

Epidemiologinja HZJZ-a smatra kako je cjepivo AstraZenece u potpunosti sigurno te da nema razloga za skepsu

9.2.2021.
21:59
VOYO logo

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a smatra kako je cjepivo AstraZenece sigurno, kao i sva ostala cjepiva koja su dostupna. "Mi za ostala cjepiva kojima raspolažemo u Nacionalnom programu imunizacije, mi nemamo tako učinkovita cjepiva koja bi išla čak do 90 posto ili 95 posto", istaknula je epidemiologinja HZJZ-a gostujući u Dnevniku N1 Televizije.

'Cjepiva su sigurna i ne treba biti skepse'

AstraZenecino cjepivo, koje nakon druge doze cjepiva dostiže učinkovitost do 82 posto je, prema Pem Novosel, izuzetno visoko i učinkovito. "Što se tiče nuspojava, po ovome što su istraživanja pokazala, čak bi trebalo biti nešto malo niže od u usporedbi s ovima, ali naravno, to će vrijeme pokazati. Tako da je primjena cjepiva apsolutno sigurna i ne treba biti skepse”, istaknula je za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pem Novosel rekla je kako misli da su zabunu o cjepivu i njegovoj učinkovitosti unijeli razni mediji i odluke drugih zemalja koje su odlučile ne cijepiti svoje stanovništvo navedenim cjepivom. Naglasila je kako "ne treba buditi sumnju u cjepivo", komentirajući izjave kako je cjepivo razvijeno prebrzo da bi ono bilo učinkovito. "Znanstvenici su vrlo brzo reagirali. Međutim, kada se čovjek udubi, prouči sve raspoložive informacije, detaljnije prouči taj proces proizvodnje, sami taj mehanizam djelovanja, onda se vidi da ta cjepiva nisu nastala preko noći. Zapravo se takva vrsta cjepiva već istražuje i proizvodi protiv drugih virusa, samo nisu puštena na tržište", rekla je te dodala da mehanizam djelovanja i vrsta cijepljenja nisu od jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EPIDEMIOLOGINJA OTKRILA KADA BI SE MOGLE POPUSTITI MJERE: /

Sve ovisi o procijepljenosti stanovništva, evo koji će biti uvjet

Image
EPIDEMIOLOGINJA OTKRILA KADA BI SE MOGLE POPUSTITI MJERE: /

Sve ovisi o procijepljenosti stanovništva, evo koji će biti uvjet

'Pojava novih sojeva je normalnost'

Govoreći o cjepivu i njegovom djelovanju na mutirane sojeve virusa, Pem Novosel je rekla da ukoliko cjepivo AstraZenece ne djeluje na južnoafrički soj, na isti soj neće djelovati ni ostala cjepiva. Istaknula je kako i ovo cjepivo i ostala cjepiva djeluju na engleski soj virusa koji je najopasniji, najzarazniji i koji uzrokuje najbrži porast novih slučajeva zaraze, što je dobra vijest. Također, dodala je kako će novih sojeva uvijek biti, što nije ništa neočekivano. "I obični virus gripe, na koji smo navikli, mutira iz sezone u sezonu. Znači, to nije neobično", rekla je.

Kada se govori o procjepljivanju populacije, ovisimo o proizvođačima, rekla je Pem Novosel. "Ako dobijemo cjepiva u količini u kojoj je obećano, a do sada su nažalost i Pfizer i Moderna smanjivali tu količinu, ali istovremeno su nam obećali da će vrlo brzo nadoknaditi i te zaostale količine koje nisu isporučili. Onda vjerujem da ćemo moći isplanirati i provesti ovaj naš plan i program cijepljenja i da ćemo imati veliki udio populacije koji će se cijepiti. Interes za cjepivo je sve veći", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pem Novosel vjeruje kako će Stožer uskoro odlučiti o popuštanju mjera, te naglašava da ona, kao i svi ostali epidemiolozi, smatra da to popuštanje treba ići polako. "Koliko god nam se brojke činile izvrsne, moramo biti oprezni. Dok god imamo opasnost od unosa ovih novih varijanti koje su vrlo zarazne, koje bi nam mogle dovesti do rasplamsavanja zaraze, ima smisla mudro i polako popuštati mjere", zaključila je epidemiologinja Pem Novosel.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo