EPIEMIOLOGINJA KAŽE DA NIJE JOŠ VRIJEME ZA POPUŠTANJE MJERA: / 'One donose rezultate, cijepljenje ide po planu'

Image
Foto: Pixsell

Pridržavanje epidemioloških mjera donosi rezultate, posljednjih dana zabilježen je pad broja novozaraženih koronavirusom, no i dalje je važno pridržavati se mjera

8.1.2021.
10:19
Pixsell
VOYO logo

Među testiranima na koronavirus posljednjih dana pada broj zaraženih i iznosi 15 posto, smanjuje se i broj umrlih, no brojke su i dalje vrlo visoke i trebamo se pridržavati epidemioloških mjera koje su dale rezultate, rekla je u petak za HTV epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Dodala je da pridržavanje epidemioloških mjera donosi rezultate, podsjetivši da smo ranije imali i 30 posto, a u najrizičnijim područjima i do 50 posto zaraženih među testiranima. Gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4 epidemiologinja Pem Novosel ocijenila je da je Hrvatska u brzini procjepljivanja među najboljima u Europi, jer imamo odličnu mrežu javnozdravstvenih ustanova preko kojih je organizirana distribucija cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeli su se cijepiti liječnici obiteljske medicine, počinju se izražavati interesi građana, uskoro dolazi i ovo razdoblje kada će se cijepiti i građani, dodala je.

Image
MODERNA PLANIRA PROIZVESTI MILIJARDU DOZA CJEPIVA OVE GODINE: /

Zaštita bi mogla potrajati nekoliko godina

Image
MODERNA PLANIRA PROIZVESTI MILIJARDU DOZA CJEPIVA OVE GODINE: /

Zaštita bi mogla potrajati nekoliko godina

Dobava cjepiva po planu

Kaže da u Hrvatskoj sve ide prema planu, količine cjepiva koje su bile dogovorene, isporučene su u dogovoreno vrijeme, isporučuje se na tjednoj bazi, sve prema unaprijed određenom planu. Što se tiče novih cjepiva, nada se da će se to i ubrzati. "Očekujemo i Modernino cjepivo, tijekom veljače i ožujka sve će ići solidnom dinamikom. S jučerašnjem danom imamo preko 20 tisuća cijepljenih osoba, s tim smo i jako zadovoljni", rekla je epidemiologinja HZJZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za mutirani tzv. škotski virus, rekla je da se novi soj virusa širi na britanskom području, dokazan je i u Austriji, Italiji. Očekujemo da je vjerojatno prisutan i kod nas, no zasada nije identificiran u većem broju. On je dosta sličan, jedino što se brzo širi, kaže Pem Novosel.

Važno provođenje epidemioloških mjera, još nije trenutak za popuštanje

Naglasila je i važnost provođenja epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 10. siječnja u našoj zemlji ističu mjere koje su sada na snazi, većina europskih zemalja ih ima i dalje, neke su ih čak i postrožili. Pem Novosel smatra da još nije trenutak za popuštanje kod nas, koliko god nam nije lako tako živjeti i funkcionirati. "Isplati se još malo žrtvovati se i pridržavati mjera jer donose rezultate", zaključila je epidemiloginja HZJZ-a.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo